Een nieuwe tuin?
Je hebt besloten om ervoor te gaan: een nieuwe tuin! Of kan je huidige tuin een update gebruiken? Voor een nieuw ontwerp of een advies op maat (groot én klein) ben je bij mij aan het goede adres.

Mijn uitgangspunt is om de tuin aangenaam en gebruiksvriendelijk te maken voor álle bewoners. Door middel van een mooi en praktisch tuinontwerp met gebruik van mooie (inheemse) beplanting met een zo lang mogelijke bloeitijd. Bestrating en wateropvang neem ik ook mee in het ontwerp.
Werkwijze
Kennismakingsgesprek & offerte 
Ik kom voor het gesprek bij je langs en nemen al je wensen en behoeften voor de tuin door. Ook bekijken we samen de tuin, het huis en de directe omgeving. Zo kom ik er het beste achter wat je graag wilt. Hiermee kan ik een passende offerte maken.
Ik werk op basis van een vaste projectprijs. Iedere tuin is maatwerk en de kosten voor een tuinontwerp hangen sterk af van de wensen, eisen en complexiteit van de tuin. Verderop deze pagina lees je meer over de kosten. Na goedkeuring op de offerte begint het ontwerpproces.
Een beetje voorwerk 
Ik vraag je vooraf om een eenvoudige moodboard te maken. Op Pinterest kun je bijvoorbeeld een mapje maken waarin je 10-15 afbeeldingen zet van wat je mooi vindt. Dit kan beplanting zijn of een bepaalde kleurstelling of wat dan ook wat van toepassing zou kunnen zijn op je nieuwe tuin. Je mag uiteraard ook knippen en plakken uit tijdschriften ;) Wat voor jou het makkelijkst werkt! Hierdoor krijg ik een idee welke stijlen en ideeën je aanspreken.
Ontwerpproces – concept
Aan de hand van de besproken wensen presenteer ik bij jou thuis het concept en ontwerp door middel van een handgetekende schets. Hierin zie je een logische indeling van de functies: bijvoorbeeld wat is de beste plek voor een terras, waar komt verharding, groen of eventueel een waterpartij. Dit wordt ondersteund door referentiebeelden waarin ook materiaalgebruik en beplantings ideeën te zien zijn. Samen bespreken we dit ontwerp en verwerk ik eventuele aanpassingen in het definitieve ontwerp.
Ontwerpproces – definitief
Hier wordt het concept verder uitgewerkt naar het definitieve ontwerp. Deze wordt op maat ingetekend en uitgewerkt als digitale tekening waarbij type beplanting en materiaalgebruik goed te zien is.
Bij akkoord op dit definitieve ontwerp vraag ik offerte aan bij een van de hoveniers uit mijn netwerk. Eventueel kan er na ontvangst van deze offerte nog wat bijgeschaafd worden in het ontwerp om tot een ontwerp en uitvoering te komen waarmee je helemaal tevreden bent.
Hierna ontvang je van mij het beplantingsplan waarmee jijzelf of de hovenier mee aan de slag kan. Hierin staat aangegeven welke planten waar komen en in welke aantallen. Ook bevat dit een korte omschrijving van het onderhoud van de beplanting.
Evaluatie
Ongeveer een jaar na de aanleg van de tuin kom ik graag nog een keer bij je langs. De tuin is dan al een heel stuk gegroeid en is daarmee een mooi moment om te kijken of de tuin is geworden zoals je het voorgesteld had.

Voorbeeld van een eerste schets

Voorbeeld van het definitief ontwerp als digitale tekening

Prijs indicatie
Ieder tuinontwerp is maatwerk. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de wensen die je hebt en hoe complex het ontwerp moet worden. Om je toch een idee van prijzen te geven kan je rekening houden met de volgende prijzen:
Tuinontwerp* (zonder beplantingsplan)
kleine tuin (< 100 m2): tussen € 850,- en € 1275,- 
middelgrote tuin (100-250 m2): tussen € 1275,- en € 1875,-
grote tuin (>250 m2): prijs in overleg
beplantingsplan: €10,- tot €15,- per m2  (inclusief beplantingslijst en onderhoudsplan)

Beplantingsplan
Je kunt bij mij ook terecht voor alleen een beplantingsplan. Bij het maken van een goed beplantingsplan zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden: zon, schaduw, vochtigheid, droogte, grondsoort, diverse bloeitijden, structuur, diversiteit, onderlinge concurrentie van de planten, zomer- en winterbeeld, onderhoud etc.
De kosten hiervoor zijn €10,- tot €15,- per m2 met een vast startbedrag van €195,-(inclusief beplantingslijst en onderhoudsplan. Neem contact op voor een definitieve prijs)
Het is ook mogelijk om samen op pad te gaan naar de kweker of samen de aanplant te verrichten. Hiervoor reken ik één of meerdere dagdelen (à 4 uur) van € 195,- incl. 21% btw.
* Onder ontwerp valt het kennismakingsgesprek, een schetsontwerp met één aanpassingsronde en het definitief ontwerp waarbij er een globale richting wordt gegeven aan de type beplanting. Een uitgewerkt beplantingsplan valt hier niet onder. Deze ontwerpprijs is incl. 21% btw.
Wil je niet je hele tuin op de schop?

Ben je tevreden over de indeling van de tuin maar wil je andere beplanting? Ik maak ook een beplantingsplan op maat. Bij het maken van een goed beplantingsplan zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden: zon, schaduw, vochtigheid, droogte, grondsoort, diverse bloeitijden, structuur, diversiteit, onderlinge concurrentie van de planten, zomer- en winterbeeld, onderhoud etc.
Ook over de kleinste dingen in de tuin kan ik je advies geven: een border die niet naar tevredenheid is of beplanting in een bloempot die je anders wilt. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Het is ook mogelijk om samen op pad te gaan naar de kweker voor inspiratie en advies of samen bestaande beplanting aan te passen in je tuin. Hiervoor reken ik één of meerdere dagdelen (à 4 uur) van € 195,-

Je kunt ook de checklist invullen en dan neem ik z.s.m. contact met je op.