Zonnige stadstuin | tuinontwerp | 2023 | in uitvoering
Deze kleine stadstuin van 37m2 ligt op het zuiden en wordt in de zomer erg warm. Er is weinig begroeiing en de tuin is volledig bestraat. De bewoners willen graag een sfeervolle tuin waarin ze graag vertoeven en waarbij verkoeling en een laag onderhoudsniveau belangrijk zijn.
Omdat een gedeelte van de garage niet wordt gebruikt en deze een groot deel van de achtertuin inneemt zal deze deels worden weggehaald. Hiermee wordt de tuin een stuk groter en ontstaat ruimte voor een dompelbad en buitendouche.
De inspiratie hiervoor zijn de Moorse tuinen van het Alhambra met hun symmetrische indeling en mediterrane beplanting die goed tegen hitte kan. Met een spiegel aan het einde van de tuin als blikvanger.
Langs de randen van de tuin komen verhoogde borders omsloten door gestucede muurtjes met daarin een bankje verwerkt. De bestaande klinkers worden hergebruikt en aangevuld om te bestraten. Tussen de bestrating en de muurtjes komt een rand van grind om het geheel een zachtere uitstraling te geven en de afwatering te bevorderen. Tussen de kinderkopjes blijft her en der expres ruimte over om te beplanten met droogteminnende planten. 
Een solitaire vijgenboom en groene wanden van bijvoorbeeld een wintergoene toscaanse jasmijn zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen. 
De beplanting bestaat uit bloeiende vaste planten en grassen die warmte- en droogte­minnend en deels wintergroen zijn met een een laag onderhoudsniveau.
De tuin voortuin ligt op het noordoosten en is omringd door een beukenhaag en wordt van de buren afgescheiden met een hoge laurierhaag. Hierdoor is er veel schaduw.
De opzet van de tuin is ook symmetrisch met een blikvanger in het midden (het poeltje). Daaromheen komt er schaduwminnende beplanting en een looppad van de bestaande klinkers.
Moodboard met idee en referentiebeelden
Moodboard met idee en referentiebeelden
Schets van de achtertuin
Schets van de achtertuin
Uitgewerkte tekening van de achtertuin
Uitgewerkte tekening van de achtertuin
Schets van de voortuin
Schets van de voortuin